Största inflationsboven – nya siffror visar att räntekostnader har ökat med ungefär 100 procent på ett år

    15 maj 2023, kl 20.17

    Inflationen i Sverige minskade något i april 2023, med ett konsumentprisindex (KPI) på 10,5 procent, jämfört med 10,6 procent i mars, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Månadsförändringen från mars till april var 0,5 procent. Konsumentprisindex där räntekostnaderna är borträknade, så kallat KPIF var 7,6 procent i april. Livsmedelspriserna sjönk för första gången sedan november 2021, vilket bidrog till den lägre minskade prisuppgången. Priserna på grönsaker och frukt uppvisade de mest betydande nedgångarna.

    Räntekostnader för egnahem ökar med 5,0 procent sedan mars och räntekostnader för bostadsrätter ökar med 5,8 procent. Om vi istället tittar på räntekostnaderna årsvis så har de ökat 90,8 respektive 105,3 procent. Bostadskostnaderna, som räntekostnader är en del av, har påverkat konsumentprisindex mest av alla kategorier. Dessa ökade boendekostnader uppvägdes dock delvis av lägre elpriser i april. Transportpriserna ökade också, där flygresor utomlands bidrog mest.

    Sveriges centralbank strävar efter att upprätthålla stabila prisuppgångar på 2 procent per år. Även om inflationstakten har varit högre än väntat anser vissa att toppen är passerad men det är svårt att sia om.

     

     

    Fler notiser