Indiens premiärminister Narendra Modi tappar mark då oppositionspartiet Kongresspartiet vinner delstatsvalet i Karnataka

    14 maj 2023, kl 09.33

    Indiska oppositionspartiet Kongresspartiet har vunnit delstatsvalet i Karnataka, vilket innebär ett stort bakslag för premiärminister Narendra Modis regerande Bharatiya Janata Party (BJP). Segern kommer som en överraskning eftersom BJP bedrev en intensiv kampanj för att behålla makten i delstaten, som har 65 miljoner invånare och är partiets enda fäste i södra Indien. Resultatet av valet i Karnataka brukar anses förebådande inför det allmänna valet nästa år, då Modi kommer att sträva efter en tredje mandatperiod vid makten.

    Trots Modis deltagande i 19 möten och roadshows under de sista veckorna av kampanjen lyckades BJP inte övervinna anklagelserna om korruption, stigande inflation och brist på nya arbetstillfällen.

    Segern är betydelsefull för Kongresspartiet, som har haft svårt att vinna delstatsval sedan Modi kom till makten 2014. Partiet kontrollerar nu endast tre andra delstater. Valresultatet i Karnataka kan ge energi åt den till stor del splittrade oppositionen, som satsar på att bilda en enad front för att utmana Modi i nästa års allmänna val.

     

     

    Fler notiser