Portugal tillåter dödshjälp för personer med obotliga sjukdomar men möter motstånd från presidenten och katolska kyrkan

    13 maj 2023, kl 10.28

    Portugal har antagit en lag som legaliserar eutanasi för personer som lider svårt och lider av obotliga sjukdomar, och ansluter sig därmed till ett fåtal länder i världen. Beslutet har splittrat den djupt katolska nationen och mötte starkt motstånd från den konservativa presidenten Marcelo Rebelo de Sousa.

    Lagen gör det möjligt för personer över 18 år att begära dödshjälp om de är obotligt sjuka och upplever ett outhärdligt lidande och är endast tillämplig på medborgare och personer som är lagligen bosatta i landet. Den har godkänts av parlamentet fyra gånger under de senaste tre åren men har varje gång skickats tillbaka för en konstitutionell granskning på grund av motstånd från presidenten.

    Den slutgiltiga versionen av lagen antogs i fredags med stöd av de styrande socialisterna, som har absolut majoritet i kammaren. President Rebelo de Sousa har nu en vecka på sig att offentliggöra den nya lagen, som kan träda i kraft till hösten.

    Högerextrema Chega samt kommunistiska partiet PCP röstade emot.

    Eutanasi är helt lagligt i tre europeiska länder: Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Dödshjälp och passiv dödshjälp av olika slag är dock lagliga i många fler europeiska länder.

     

     

    Fler notiser