Kokain för en miljard kronor upptäckt, och det bara under april – tullen i Helsingborgs hamn utökar nu kontrollerna

    13 maj 2023, kl 11.55

    Med utökade kontroller i Helsingborgs hamn ökar beslagen. Under april hittades 460 kilo kokain i lönnfack i två containrar från Ecuador. Värdet uppskattas till över en miljard kronor. ”Vi har gjort fler kontroller, och intensifierat kontrollarbetet i hamnen”, säger Erik Friberg, enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning, till P4 Malmöhus.

    Friberg säger vidare ”Det här är ofantliga mängder.” Kokainet var enligt Tullverket mycket rent.

    Det finns inga misstänkta för kokainsmugglingen som upptäcktes i de två containrarna, men en förundersökning om synnerligen grov narkotikasmuggling har inletts.

    Hamnen anses ha blivit en inkörsport för kokain till hela Europa. ”Vår bedömning är att Sverige har blivit ett transitland för narkotikasmuggling. Stora narkotikapartier skeppas hit för att sedan distribueras vidare till andra länder i Europa”, sa Friberg tidigare i ett pressutskick.

    I december kunde spanare i Helsingborgs hamn se hur två män hämtade över 47 kilo kokain från en sydamerikansk fruktcontainer, packade i tre tunga väskor. De dömdes nyligen för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i sju år och sex månader. De utvisas även på livstid, meddelar Helsingborgs tingsrätt.

     

     

    Fler notiser