Kinas mäktigaste krigsfartyg kryssar sedan tolv dagar runt Japan – spänningarna ökar inför G7-toppmötet nästa vecka

    12 maj 2023, kl 12.27

    De kinesiska krigsfartygens rörelser runt Japan kan kopplas till premiärminister Fumio Kishidas kommentarer om Taiwan, i en intervju med dagstidningen Nikkei Asia. ”Freden och stabiliteten i Taiwansundet är avgörande inte bara för vårt land, utan för hela det internationella samfundet.” John Bradford, från en tankesmedja i Singapore, säger till CNN ”Att [Kina] levererar den här typen av hot undergräver ytterligare förtroendet, och driver upp regionala spänningar.”

    James Brown, professor i statsvetenskap i Japan, säger att tidpunkten för den kinesiska flottans aktivitet innan G7-toppmötet är viktig. ”Medan mycket av fokus ligger på Ukraina kommer de japanska värdarna försöka koppla problemet till säkerheten i Östasien. Kishida kommer sannolikt att upprepa sitt budskap om att ’Ukraina i dag kan vara Östasien i morgon’”, säger Brown, och tar upp risken med att Kina kan komma att attackera Taiwan.

    Japans utrikesminister Yoshimasa Hayashi sa tidigare i en intervju med CNN att de diskuterar möjligheten att öppna ett förbindelsekontor med NATO, det första i sitt slag i Asien. Enligt Hayashi tvingar Rysslands invasion av Ukraina regeringen i Tokyo att ompröva landets regionala säkerhet.

     

     

    Fler notiser