Invånarna i byn Brienz, Schweiz, uppmanas att packa sina väskor och omedelbart fly från ett förestående monsterskred

    12 maj 2023, kl 13.54

    Den idylliska byn Brienz, Schweiz, har normalt 3 000 invånare, men de flesta har begett sig till andra platser. De få som finns kvar har blivit tillsagda av myndigheterna att omedelbart packa ner det viktigaste, och lämna området senast fredag, meddelar BBC News. Två miljoner kubikmeter sten från berget ovanför dem kommer snart att lossna, och rasar ner vilken dag som helst.

    Området har sedan en tid tillbaka bedömts som en geologisk risk, och byn är byggd på mark som sjunker ner mot dalen – kyrkspiran lutar och byggnader har stora sprickor. Byborna är vana vid att stora stenblock ramlar ner i deras trädgårdar, men nu varnar geologer för att situationen blivit allvarlig. En del av berget halkar nu ner med en hastighet av 32 meter varje år.

    De flesta bybor erbjuds boende i grannbyar som har gott om plats då skidsäsongen är över, och sommaren ännu inte har börjat. Men det är inte en permanent lösning, och det är inte lätt att flytta. ”Jag är redo”, sa en äldre dam som stod på tröskeln med sin resväska. ”Men jag tror att jag väntar till sista minuten.”

     

     

     

    Fler notiser