Robotbaristan är äntligen här! Nu slipper du vänta på en stressad barista för att beställa en komplicerad kopp kaffe

    11 maj 2023, kl 12.02

    Botbar Coffee, New Yorks första kafé med en robotbarista bakom disken, öppnar om ett par veckor, enligt matsajten Eater. På 666 Manhattan Avenue presenterar kaffestartupen Artly sin tvåarmade robot, som enligt tillverkaren serverar 50 gäster i timmen. Mellan beställningarna roar den besökarna.

    Enligt Botbars webbplats gör kunderna sina beställningar och betalar med hjälp av en pekskärm. Det är ännu oklart om kaféet också anställer mänskliga baristor och serveringspersonal, samt om kaféägaren planerar att följa stadens krav på att företag måste ta emot kontanter.

    Automatiserade serveringar är en del av en växande sektor som påstår sig ha svårt att anställa kunnig personal, behålla anställda och andra upplevda problem inom restaurangbranschen. Kritiker säger att robotar används för att ersätta arbetare som har minimilöner, och att anställda skulle stanna kvar om de fick rättvist betalt.

    ”Det tar definitivt bort jobb”, säger Brandon Kennely, en barista som arbetar på Coffee Espresso i närheten, till New York Post. I sitt reklammaterial listar företaget ”Inga pauser behövs” och ”tar aldrig en sjukdag” som försäljningsargument. Någon dricks eller kallprat behövs nog inte heller.

     

     

    Fler notiser