Minst 51 gymnasieelever på en elitskola i Stockholm misstänks för systematiskt fusk på flera prov – lärare slår larm

    10 maj 2023, kl 09.19

    Campus Manilla på Djurgården i Stockholm, en skola som inte säger sig ha något vinstintresse, utbildar väletablerade grundskole- och gymnasieelever i en anrik miljö. ”På Campus Manilla går barnen till några av landets rikaste och mest inflytelserika familjer. Nu har en femtedel av skolans gymnasieelever ertappats med misstänkt, systematiskt provfusk”, meddelar Dagens Nyheter.

    Det var i samband med ett religionsprov som en lärare slog larm, efter att ha upptäckt mysteriösa svarsmönster. Det framkom sedan att elever utnyttjat en säkerhetslucka i skolans digitala provsystem. Fusket har visat sig ha varit systematiskt i över ett års tid, i flera ämnen, klasser och årskurser.

    I förra veckan inledde skolans ledning en utredning, och hittills misstänks 51 elever för fusk. Skolans rektor, Robert Mellander, säger till Dagens Nyheter att han är besviken över situationen, och tycker att den är högst anmärkningsvärd. Han är också missnöjd med att skolan har ett datorsystem som möjliggjort fusket.

    Det är inte känt om eller i vilka andra skolor i Sverige som Campus Manillas datorlösning används. Det kan röra sig om en ”säker” webbläsare som nyttjas vid digitala tentamina.

     

     

    Fler notiser