En polis i Tunisien dödar fyra vid Afrikas äldsta synagoga i samband med en pilgrimsfärd för judar från hela världen

    10 maj 2023, kl 10.42

    Det var på den tunisiska ön Djerba i Medelhavet som en polis sköt ihjäl en kollega, tog rätt på ammunitionen och begav sig till Ghriba-synagogan. Den besöks av pilgrimer från hela världen, och anses vara den äldsta i Afrika. Därefter sköt han ihjäl ytterligare en polis vid synagogan, samt en tunisier och en fransman, meddelar The Guardian.

    Angriparen sköt urskillningslöst, och skadade ytterligare fem poliser och fyra besökare. Säkerhetsstyrkor sköt sedan ihjäl honom, uppger inrikesministeriet. Myndigheterna identifierade inte något motiv för attacken, men islamistiska militanter har tidigare riktat in sig på pilgrimsfärden i Djerba, och har iscensatt andra attacker i Tunisien.

    En polis dödades utanför USA:s ambassad 2020, och självmordsbombare dödade en polis utanför den franska ambassaden 2019. Islamistiska militanter dödade mängder av turister i två separata attacker på en badort och ett museum i Tunis 2015.

    Säkerheten kring pilgrimsfärden till Djerba har skärpts betydligt sedan al-Qaida-militanter attackerade synagogan 2002 med en lastbilsbomb, som dödade 21 västerländska turister.

    Det huvudsakligen muslimska Tunisien är hem för ett av norra Afrikas största judiska samhällen.

     

     

    Fler notiser