Brittisk bebis har DNA från tre människor – banbrytande teknik förhindrar att barn föds med mitokondriella sjukdomar

  10 maj 2023, kl 12.19

  Mitokondriella sjukdomar utgör en grupp sällsynta sjukdomar, och orsakas när cellerna inte kan skapa tillräckligt med energi. I ett brittiskt försök att hindra detta har för första gången en bebis fötts med hjälp av tre personers DNA, meddelar BBC News. Det mesta av DNA:et kommer från föräldrarna, men 0,1 procent från en kvinnlig donator.

  Sjukdomarna är obotliga, och leder till döden inom dagar eller till och med timmar efter födseln. Vissa familjer har förlorat flera barn, och den nya tekniken ses som det enda alternativet för dem att få ett eget friskt barn.

  Att förse barn med donator-DNA är endast relevant för att skapa effektiva mitokondrier, och påverkar inte andra egenskaper såsom utseende. Inte heller skapar donator-DNA:et en ”tredje förälder”. Det är en permanent förändring, som förs vidare genom generationerna.

  Lagen som tillåter donator-DNA infördes i Storbritannien redan 2015, men det är först nu som praktiska försök görs. Det allra första barnet som föddes med denna teknik kom från en jordansk familj, som fick behandling i USA 2016. Uppskattningar ger vid handen att upp till 150 brittiska barn så småningom kan få hjälp med den nya tekniken varje år.

   

   

  Fler notiser