Israel bombar Gazaremsan – dödar tre högre befälhavare för Islamiska jihad; minst nio civila omkommer, varav fyra barn

    9 maj 2023, kl 08.30

    Vittnen sa att en explosion skedde i den översta våningen i ett hyreshus i Gaza tidigt på tisdagsmorgonen – minst nio civila omkom, varav fyra barn. Flygangreppen fortsatte under de tidiga timmarna mot militanta träningsplatser, rapporterade nyhetsbyrån AP.

    Israels militär sa att de riktade in sig på tre högre befälhavare för Islamiska jihad, en sunnimuslimsk, islamistisk och palestinsk väpnad grupp som Syrien stöder. Deras mål är att upprätta en muslimsk stat i Palestina, och att förstöra staten Israel genom ”heligt krig”. De är enligt The Guardian den näst mäktigaste väpnade gruppen i Gazaremsan, som kontrolleras av den islamistiska militanta gruppen Hamas.

    40 jetplan deltog i attackerna, enligt den israeliska militären. De sa vidare att de också riktade in sig på tio platser där raketvapen tillverkas, samt där betong produceras som senare används för tunnlar.

    Mer än 100 palestinier samt minst 19 israeler och utlänningar har dödats i stridigheterna sedan januari. Förra veckan avfyrade Gaza-militanter raketer mot Israel, och den israeliska militären svarade med flyganfall. Det skedde efter att en högt uppsatt medlem i Islamiska jihad avled efter en hungerstrejk i israeliskt förvar.

     

     

    Fler notiser