Efter 330 stämningar om sexuella övergrepp ansöker katolskt stift i Kalifornien om konkurs – vill stabilisera ekonomin

    9 maj 2023, kl 09.43

    Det katolska stiftet i Oakland, Kalifornien, tillkännagav på måndagen att de ansökt om konkurs, efter 330 stämningar om sexuella övergrepp, i ett försök att stabilisera ekonomin. De flesta av stämningarna handlar om sexuella övergrepp som inträffade på 1960-, 70- och 80-talen av präster som inte längre är aktiva i tjänsten, eller är avlidna, sade stiftet enligt New York Post.

    I ett brev till församlingsmedlemmarna sa biskop Michael C. Barber att stiftet anser att ”denna process är det bästa sättet att säkerställa ett rättvist resultat för överlevande.” En konkurs skulle tillåta stiftet att ”stabilisera sina finanser och fortsätta det heliga uppdrag som anförtrotts oss av Kristus och kyrkan”, tillade biskopen.

    Aktivistgruppen Survivors Network, en stödgrupp för kvinnor och män som skadats av religiösa och institutionella organisationer, säger att konkursen är ett försök att förneka rättvisa och transparens för överlevande.

    ”Det handlar om att behålla pengar och hemligheter. Från den ena kusten till den andra används samma list av katolska biskopar. Minimera och dölj barnsexbrott, samtidigt som förbrytare är kvar i tjänst”, säger gruppen i ett uttalande.

     

     

    Fler notiser