Kontroversiell målning med sexuell gestaltning vandaliseras med sprayfärg på museum för modern och samtida konst i Paris

    8 maj 2023, kl 08.25

    Den schweiziska konstnären Miriam Cahns målning ”Fuck abstraction!” som visas på konstmuseet Palais de Tokyo vandaliserades i söndags, meddelar AFP. Konstverket visar en person med händerna bundna bakom ryggen som tvingas utföra oralsex på en ansiktslös, kraftfull man.

    Gärningsmannen, som beskrivs som äldre, var missnöjd med målningens sexuella gestaltning, och sprejade ner verket med lila färg. Mannen ”greps omedelbart av säkerhetsvakter och fördes bort av polisen”, sade museet, och han ska polisanmälas för skada på egendom och för att ha hindrat yttrandefriheten. Mannen ska inte vara knuten till någon aktivistgrupp.

    Kritiker har sagt att offret på målningen föreställer ett barn, vilket Cahn har förnekat och hävdar med emfas att det är en representation av våldtäkt som ett vapen i samband med krig, och brott mot mänskligheten. Frankrikes högsta förvaltningsdomstol, Conseil d’Etat, avslog tidigare krav om att ta bort målningen.

    Målningen visas för övrigt i ett avskärmat rum för att hålla barn borta; minderåriga i vuxnas sällskap är heller inte välkomna. Ordningsvakter är placerade vid entrén och i rummet där verket visas; en informatör finns alltid i närheten av tavlan.

     

     

    Fler notiser