Explosion i porten till ett flerfamiljshus i Norsborg, söder om Stockholm; nu har 16 sprängningar skett i Stockholm 2023

    8 maj 2023, kl 08.41

    Vid fyratiden i natt väcktes många av en hög smäll i Norsborg, söder om Stockholm. Flera larmade polisen. ”Något har detonerat i en port till ett flerfamiljshus. Det är skador på porten, och en hel del trasiga glasrutor,” säger Andreas Aaw, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till SVT Nyheter.

    Nationella bombskyddet och kriminaltekniker kom till platsen, och spärrade av ett stort område kring höghuset. Polisen undersökte platsen och letade efter vittnen. Inga personer ska ha kommit till skada, meddelar polisen.

    Enligt statistik från polisen har nu 16 sprängningar skett i Stockholm hittills i år. Fyra försök till sprängningar har gjorts, och 21 stycken har förberetts. 45 skjutningar.

    I Sverige som helhet har 58 sprängningar skett i år, 16 försök och 115 sprängningar har förberetts. Totalt 118 skjutningar.

    Under 2020 och 2021 inträffade 186 sprängdåd i Sverige. I tolv av dem, sex procent av fallen, dömdes någon för att ha placerat ut sprängladdningen eller planerat dådet, enligt en granskning som Ekot gjort. ”Ingen, vare sig de drabbade eller utförare, vill förmedla vad som ligger bakom det hela”, säger Jon Wåhlander, operativ chef vid polisens Nationella bombskydd, till Ekot.

     

     

    Fler notiser