Händer det att du slänger kläder i soporna? Passa på, för om ett par år blir det olagligt – tygsoporna ska återvinnas

    7 maj 2023, kl 11.21

    2025 blir det förbjudet att kasta kläder och annan textil i hushållsavfallet i länder inom EU. Enligt TV4 Nyheterna slänger vi drygt nio kilo kläder per person och år, men om ett par år blir det förbjudet. I Sverige vill regeringen att kommunerna har ansvaret för tygsoporna.

    Att återvinna än mer ligger i tiden, säger Sari Strömblad, miljöstrateg i Skövde kommun, till Sveriges Radio. ”Jag tycker att vi under alldeles för lång tid haft en linjär produktion, där vi konsumerat och slängt saker och ting vi faktiskt kan återbruka och återvinna.”

    En del av våra gamla kläder skänks till välgörenhet, säljs online eller hamnar på loppmarknader, men mycket slängs också i de vanliga soporna. ”Jag tycker att det är för tidigt att säga något om hur kommunerna ska hantera återvinningen, men jag tror att det är en möjlig väg att gå”, fortsätter Strömblad. ”Det finns redan klädåtervinningscentraler i Skövde, till exempel.”

    Det ska även bli förbjudet att slänga matrester bland brännbara sopor, enligt ett beslut i EU. Tidigare har fastighetsägare kunnat betala för att slippa ordna med sortering, men vid årsskiftet försvinner det alternativet. Matresterna ska istället bli biogas och KRAV-märkt gödsel.

     

     

    Fler notiser