Svenske medborgaren Habib Chaab, som troligen kidnappades i Turkiet 2020, avrättas i Iran – anklagad för bombdåd

    6 maj 2023, kl 09.45

    Habib Chaab, med både svenskt och iranskt medborgarskap, har avrättats i Iran, uppger nyhetsbyrån AFP som hänvisar till iranska statliga medier. ”Det är med bestörtning jag har tagit del av informationen i iranska rättsväsendets nyhetskanal”, skriver utrikesminister Tobias Billström i ett mejl till SVT Nyheter.

    Han försvann i Turkiet 2020, och den turkiska regeringen anklagar Iran för att ha kidnappat honom. I mars i år fastställde Irans högsta domstol dödsstraffet mot Chaab. Brottet han dömts för är ”kamp mot den islamiska regimen”, ett religiöst och allvarligt brott som ofta straffas med döden.

    Enligt domstolshandlingar anklagades Chaab för att ha agerat som ledare för separatistgruppen ASMLA, en arabisk nationalistisk och separatistisk upprorsgrupp som förespråkar Khuzestan-provinsens utbrytning från Iran, och upprättandet av en arabisk stat. Domstolen anklagade honom också för att ha planerat och utfört bombdåd i Khuzestan.

    ”Han anklagas för inblandning i ett bombdåd som dödade revolutionsgardister, och regimen vill med detta ta revansch för att visa hur man skyddar sina egna”, menar Said Mahmoudi, professor emeritus i internationell rätt vid Stockholms universitet.

     

     

    Fler notiser