Bolsonaros hem genomsöks efter misstanke om förfalskning av vaccinationsstatus för att få inresa till USA

  5 maj 2023, kl 12.15

  Polisen har genomsökt den tidigare presidenten Jair Bolsonaros hem i Brasilia som en del av en utredning av hans Covid-vaccinationsregister. Poliserna misstänker att den före detta ledarens vaccinationsregister var förfalskat för att han skulle kunna resa in i USA. Bolsonaros och hans frus mobiltelefoner beslagtogs, och några av hans nära medarbetare greps som en del av operationen. Bolsonaro har förnekat alla brott.

  Den före detta presidenten är en uttalad motståndare till Covid-vaccinationer och har upprepade gånger talat om dess påstådda biverkningar. En tjänsteman i hans efterträdares, Luiz Inácio Lula da Silvas, nya regering har dock beslutat att informationen var av allmänt intresse. Registret visade att Bolsonaro hade fått ett vaccin 2021, men polisen tror att registret kan ha förfalskats och inledde den utredning som ledde till onsdagens razzia.

  Bolsonaro förnekar att han har manipulerat några register. USA har inte kommenterat vilket visum den dåvarande presidenten reste in i landet med eller vilka eventuella vaccinationsjournaler han tillhandahöll vid den tidpunkten.

   

   

  Fler notiser