Belgisk polis förhör sju personer misstänkta för att stödja IS och planera terrorattack, möjligen mot Nato-byggnader

    5 maj 2023, kl 08.51

    Efter husrannsakningar på nio adresser i Belgien under torsdagen togs sju personer till förhör, meddelar den belgiska dagstidningen De Standaard. De tillhör en grupp som är en stark anhängare av IS, och några av dem har tidigare dömts för mindre brott. Polisen letar fortfarande efter vapen.

    ”De ville attackera en institution i Belgien”, säger Eric Van Duyse på Åklagarmyndigheten. ”Det talades om Nato-byggnaderna, men för tillfället verkar de planerna inte särskilt konkreta.” Nästan alla misstänkta har tjetjenska rötter, tre av dem har även belgiskt medborgarskap.

    ”Det är den tredje cellen vi upptäckt på kort tid som planerade att begå en terrorattack i Belgien”, säger Eric Van der Sypt från den federala Åklagarmyndigheten till VRT News. ”Det är alarmerande. Radikalisering sker mycket snabbt i vissa miljöer.”

    IS tog på sig ansvaret för självmordsbombningarna i Belgien 2016, som riktade sig mot Bryssels flygplats och en tunnelbanestation, där 32 människor dödades och hundratals skadades. Attentaten inträffade några månader efter attackerna i Paris i 2015, planerade av samma IS-cell, där 130 personer dödades.

     

     

    Fler notiser