Volvo säger upp 1 300 anställda i Sverige, men arbetare inom bilproduktionen kommer inte att påverkas i detta skede

  4 maj 2023, kl 09.40

  Nu minskar Volvo Cars antalet anställda i Sverige med 1 300 personer; 1 100 tjänster vid Volvo Personvagnar och ytterligare 200 inom olika områden runt om i Sverige. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande, där de också säger ”Arbetare inom bolagets bilproduktion kommer inte att påverkas i detta skede.”

  ”De kostnadsåtgärder vi vidtog förra året har börjat ge resultat inom några nyckelområden, såsom materialkostnader”, säger Jim Rowan, vd för Volvo Cars. ”Men det är tydligt att vi måste göra mer. Ekonomisk motvind, ökade råvarupriser och ökad konkurrens kommer sannolikt att förbli en utmaning för vår bransch under en tid.”

  Volvo Cars har påbörjat förhandlingarna med facket, och lagt ett varsel till Arbetsförmedlingen. Enligt Dagens Industri motsvarar antalet anställda som berörs sex procent av personalstyrkan i Sverige. ”Det är jobbigt och ledsamt att få det här beskedet. Det berör så många”, säger Jörgen Olsson, klubbordförande för Unionen på Volvo Cars, till TT.

  Biltillverkaren vill förändra sitt arbetssätt i vissa delar av organisationen, öka effektiviteten och säkerställa att man har relevant kompetens som krävs för att vara framgångsrik i nästa generations mobilitet.

   

   

  Fler notiser