Saudiarabien avrättar snart stammedlemmar som är motståndare till bygget av den planerade megastaden Neom vid Röda havet

  4 maj 2023, kl 07.36

  Tre medlemmar av Huwaitat-stammen, på vars mark Saudiarabien vill bygga den futuristiska megastaden Neom, väntar nu på sin avrättning, meddelar The Guardian. ”Trots att de anklagats för terrorism, greps de enligt uppgift för att ha gjort motstånd mot tvångsvräkningar i Neom-projektets namn, och byggandet av en 17 mil lång linjär stad kallad ’The Line’”, säger experter utsedda av FN:s råd för mänskliga rättigheter.

  De tre männen dömdes enligt uppgift till döden förra året, och efter ett överklagande fastställdes deras domar i januari. ”I enlighet med internationell rätt får stater som ännu inte avskaffat dödsstraffet endast utdöma det för de ’allvarligaste brotten’, som involverar avsiktligt dödande.”

  Enligt experternas uttalande dömdes även tre andra medlemmar av Huwaitat-stammen till mellan 27 och 50 års fängelse. Experterna, som är utsedda av FN men inte talar på FN:s vägnar, beklagade att alla sex hade åtalats enligt en ”alltför vag” antiterrorlag från 2017.

  Saudiarabiens myndigheter påstås olagligt flytta Huwaitat-stammens medlemmar från sina hem i tre byar, ofta utan adekvat kompensation, och slår till med våld mot de som fredligt motsätter sig vräkning.

   

   

  Fler notiser