Räntorna i USA är nu de högsta på 16 år, och den amerikanska centralbanken kämpar för att stabilisera priserna i landet

    4 maj 2023, kl 08.53

    Federal Reserve höjde sin styrränta med 0,25 procentenheter i går, den tionde höjningen på 14 månader. De signalerade också att räntehöjningen kan bli den sista på ett tag. ”Vi säger inte längre att vi förväntar oss ytterligare räntehöjningar,” sa centralbankens ordförande Jerome Powell vid en presskonferens, meddelar BBC News. Powell vägrade dock utesluta ytterligare åtgärder, och sa: ”Vi kommer att drivas av inkommande data.”

    De senaste bankkonkurserna, och en förväntad tillbakagång i utlåningen som ett resultat, kommer sannolikt att tynga ekonomin, sa Powell. Han förblir dock hoppfull om att USA ska undvika en lågkonjunktur.

    Med en ränta nära noll i mars 2022 ligger nu referensräntan på 5–5,25 procent, vilket kraftigt höjt lånekostnaderna i världens största ekonomi. Det har lett till en nedgång i bostadssektorn, och varit en del i tre amerikanska bankers misslyckanden. Federal Reserve vill få ner räntan till två procent.

    Centralbanken började höja räntorna aggressivt förra året, när priserna i USA sköt i höjden i den snabbaste takten på decennier. Nu börjar prisökningarna i USA visa tecken på att dämpas. I mars låg inflationen på fem procent, den lägsta nivån på nästan två år.

     

     

    Fler notiser