Iran beslagtar en andra oljetanker i Hormuzsundet och trappar upp spänningarna med USA

    4 maj 2023, kl 16.15

    Iran har beslagtagit en andra oljetanker i Hormuzsundet på en vecka, vilket trappat upp spänningarna med USA. USA:s femte flotta och iranska medier bekräftade att Islamiska revolutionsgardet (IRGC) stoppade det Panamaflaggade Niovi i den trafikerade vattenvägen. USA beskrev händelsen som ett “olagligt beslag”.

    Irans statliga nyhetsbyrå IRNA bekräftade beslaget men gav inga ytterligare detaljer. Åklagaren i Teheran uppgav att beslaget var resultatet av ett domstolsbeslut efter att ett klagomål hade lämnats in. IRGC har inte bekräftat fartygets namn eller orsaken till att det kvarhållits.

    Denna incident följer på beslaget av en annan oljetanker i Omanbukten i torsdags. Iran hävdade att den turkiskt drivna, kinesiskägda tankern Advantage Sweet kolliderade med ett iranskt fartyg, vilket orsakade skador och saknade besättningsmän. Västliga medier rapporterade dock att beslaget var ett svar på att USA konfiskerat en oljetanker i ett försök att genomdriva ensidiga sanktioner mot Teheran.

    Oljetankern Niovi

    USA och Iran har en historia av “tit-for-tat”-åtgärder, där USA försökte konfiskera iransk oljelast förra året, vilket ledde till att Iran beslagtog två grekiska tankfartyg. Den pågående konflikten kommer samtidigt som Irans president Ebrahim Raisi besöker Damaskus och träffar Syriens president Bashar al-Assad i vad Teheran kallar en “strategisk seger” i samband med USA:s politiska misslyckanden.

     

     

    Fler notiser