Välkänd kritiker av Laos regering skjuts ihjäl i huvudstaden – en av få som öppet uttryckte regeringskritiska åsikter

  3 maj 2023, kl 09.40

  I lördags satt demokratiaktivisten Anousa Luangsuphom, 25 år, på ett kafé i Laos, när en beväpnad man sköt honom i ansiktet och bröstet, meddelar BBC News. Gärningsmannen flydde, och Luangsuphom avled på väg till sjukhuset.

  Den unge aktivisten var ”en av få människor i Laos som regelbundet och öppet uttryckte åsikter som var kritiska mot regeringen”, sade Human Rights Watch, HRW, i ett uttalande. ”Ett skrämmande budskap om att ingen i Laos som kritiserar regeringen är säker”, säger gruppens Asienchef, Elaine Pearson.

  HRW säger vidare att Laos myndigheter ofta inte reagerar på attacker mot regeringskritiker, människorättsförsvarare och politiska aktivister. Det händer också att obekväma personer försvinner, som den internationellt hyllade Sombath Somphone, en framstående medlem av Laos civila samhälle. Han fördes bort 2012, och har inte setts sedan dess. Regeringstjänstemän förnekar all kännedom försvinnandet.

  Det laotiska samhället och den offentliga debatten är hårt kontrollerad, och utrymmet för politisk opposition eller avvikande röster är ytterst begränsat. Landet mellan Thailand och Kina är en enpartistat, och styrs sedan 1975 av Laotiska folkets revolutionära parti.

   

   

  Fler notiser