TikTok? Nej tack. Nu förbjuder även Uppsala de kommunanställda från att ha appen installerad i sina tjänstetelefoner

  3 maj 2023, kl 10.22

  Efter en ökad oro om var informationen som samlas in av TikTok hamnar får Uppsala kommuns anställda sedan 21 april inte längre ha appen installerad i sina tjänstetelefoner. ”Vi ser det inte som ett arbetsverktyg”, säger Thomas Ekvall, it-chef på Uppsala kommun, till SVT Nyheter.

  ”Vi vill inte att den information som kan samlas in med TikTok kan användas i syften som kan vara till skada för det förtroendeuppdrag vi har”, fortsätter Ekvall. Uppsala ungdomsjour får fortsätta använda appen för att kunna bedriva sin verksamhet på bästa möjliga sätt. ”Då blir det på mobiltelefoner som inte är anslutna till våra nätverk.”

  I februari stängdes Uppsalas stadsbiblioteks ”BookTok”-konto ned, efter att kritik mot appen lyfts på Stockholms stadsbibliotek. BookTok är en av TikToks undergrupper, som fokuserar på böcker och litteratur. Nu försvinner alltså appen för så gott som samtliga kommunanställda i Uppsala.

  Många länder, som USA, Kanada, Tjeckien och Danmark, har sagt att statsanställda inte bör ha TikTok på sina tjänstemobiler, eftersom det finns en risk för kinesisk övervakning. Även EU-kommissionen har gjort samma bedömning. Sverige har inte utfärdat något generellt förbud för statsanställda.

   

   

  Fler notiser