Mer än 100 arresterade i flera gryningsräder i Europa tidigt i dag – tillslag mot den italienska ’Ndrangheta-maffian

    3 maj 2023, kl 10.50

    Under tidiga räder i morse greps mer än 100 personer i flera europeiska länder, som en del av ett tillslag mot den italienska ’Ndrangheta-maffian. Enligt tyska myndigheter är gripandena en del av en samordnad insats av utredare i Tyskland, Belgien, Frankrike, Italien, Portugal och Spanien, meddelar nyhetskanalen Deutsche Welle.

    I Italien arresterade gendarmeriet 108 personer som misstänks vara inblandade i ’Ndrangheta. Över 1 000 tyska poliser genomsökte dussintals hem, kontor och butiker i flera delstater. De misstänkta anklagas för penningtvätt, skatteflykt, bedrägeri och smuggling av narkotika, maffialiknande kriminell sammanslutning, innehav av och handel med vapen.

    Inrikesministern i förbundslandet Rheinland-Pfalz, Michael Ebling, kallade räden för ett ”effektivt slag” mot den organiserade brottsligheten. ”I dag sänder vi ut en mycket tydlig signal: Det finns ingen plats för organiserad brottslighet i Europa.” Delstatens utredare avslöjade ett utbrett nätverk med restauranger, pizzerior, kaféer och glassbarer, som misstänks vara en del av maffians penningtvätt.

    ’Ndrangheta, baserad i Kalabrien i södra Italien, ses som ett av de största och mäktigaste brottssyndikaten i Europa.

     

     

    Fler notiser