Hur nära är nya tågstrejken? Seko har redan varslat, och om Öresundstågen ställs in den 11 maj försvinner 500 000 resor

  3 maj 2023, kl 07.41

  Om Sekos medlemmar går ut i strejk 11 maj, så drabbas ”en övervägande majoritet” av resorna med Öresundstågen, meddelar SVT Nyheter. 500 000 resor i veckan går då förlorade. ”Det här kommer få konsekvenser för våra passagerare”, säger Stefan Johansson, pressansvarig på Transdev som kör Öresundstågen. Också personal i Älvsjö kan tas ut i strejk

  Seko strejkvarslade i tisdags, och det är i det första steget som bland annat 100 Malmöbaserade lokförare på Öresundstågen tas ut den 11 maj, om ingen överenskommelse nåtts. Då tas totalt 200 av Sekos medlemmar runt om i landet ut i strejk.

  Det är framför allt sena schemaändringar och tid för återhämtning som fått förbundet att lägga ett strejkvarsel. Enligt Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia har två tredjedelar av medlemmarna svårt att förena arbetet med fritid och familj. Tågföretagen hänvisar till Trafikverkets nya planeringssystem, och brist på lokförare.

  Om strejken utvidgas i ett andra steg, så påverkas MTR och SJ, med anställda i Stockholms tunnelbana, lokförare på Mälartåg och SJ i Göteborg.

  I ett tredje och sista steg skulle ytterligare anställda strejka, bland annat i godstrafiken och SJ:s tåg i Stockholm och Hagalund, Solna.

   

   

  Fler notiser