En bro som är 35 meter högre än Eiffeltornet – Indien bygger klart världens högsta järnvägsbro, 359 meter hög, i Kashmir

    3 maj 2023, kl 11.23

    Den indiska Chenab-bron, en bågbro av stål och betong med en längd på 1 315 meter, öppnar efter årtionden av konstruktionsarbete för järnvägstrafik vid årsskiftet 2023/2024. Då ska bron, 359 meter hög, också vara tillgänglig för besökare, säger järnvägsministeriet i ett pressmeddelande.

    Bron är en del av ett större projekt för att göra Kashmirdalen tillgänglig för järnvägsnätet, enligt CNN Travel. Bland annat ska landets längsta transporttunnel byggas, samt den indiska järnvägens första kabelbro projekteras.

    För Indiens premiärminister Narendra Modi kan de omfattande investeringarna i infrastruktur vara ett kraftfullt verktyg för social integration och politiskt inflytande. Man förbinder också olika regioner med nyckelstäder. Experter säger att genom att länka Kashmir med resten av Indien med tåg stärks regionens industri- och jordbrukssektorer.

    Sushant Singh, från en tankesmedja i Indien, säger till CNN Travel att bron även har politisk betydelse, eftersom den ses som ”ett sätt att integrera Kashmir i Indien.” 2019 upphävde Modis regering Kashmir-regionens möjlighet att själv styra över lagarna i området. Draget skulle främja stabilitet, minska korruptionen och stärka ekonomin.

     

     

    Fler notiser