Kyligare maj ger försenad vårflod, och med det högre elpriser – service och underhåll av Forsmark 1 påverkar elområde 3

    2 maj 2023, kl 12.56

    Den förväntade tillrinningen från vårfloden till vattenmagasinen är ett par veckor försenad, meddelar Vattenfall. Det kommer att trycka upp elpriset, säger Per Larsson, produktionsplaneringschef i Norden, till SVT Nyheter. ”Den prisnedgång vi normalt ser när vårfloden sätter igång ordentligt kommer att dröja några veckor.”

    I och med att det blir varmare har de planerade årliga avställningarna för bränslebyte, service och underhåll inletts vid Sveriges och Finlands kärnkraftverk. Bland annat påverkar den tillfälliga stängningen av Forsmark 1 elområde 3; mellersta Sverige inklusive Stockholm. Arbetet fortsätter sedan successivt till och med oktober.

    Enligt Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall, är prisskillnaderna mellan elområdena fortsatt små. Det beror på betydligt lägre elpriser på kontinenten, och trots tillfälliga avbrott en god tillgång på kärnkraft.

    Priset på de fasta elprisavtalen har sjunkit från höstens rekordnivåer, och ettårskontrakten ligger nu på samma nivåer som motsvarande tid i fjol, enligt Vattenfall. Många binder sina elavtal på kortare tidsspann. Även intresset för solceller och värmepumpsanläggningar har skjutit i höjden.

     

     

    Fler notiser