Kuba ställer in 1 maj-paraden på grund av bränslebrist – normalt bussas hundratusentals människor in till Havanna

    2 maj 2023, kl 07.51

    För första gången sedan revolutionen 1959 ställs 1 maj-firandet in på grund av ekonomiska skäl; det råder akut brist på bränsle i landet, meddelar BBC News. Det vanliga är att hundratusentals människor bussas in från hela ön till huvudstaden. Lokala evenemang förväntas genomföras, där människor får gå till fots för att delta.

    De senaste veckorna har långa köer bildats vid bensinstationer, där förare ofta väntat i dagar på att få tanka. President Miguel Díaz-Canel sa tidigare att Kuba bara fick två tredjedelar av det bränsle de behöver, och tillade att leverantörerna inte fullföljde avtalsenliga åtaganden.

    Även om Kuba har tillgång till enklare råolja, så saknar den USA-sanktionerade ön möjligheter att bearbeta den. Samtidigt har leveranserna av råolja av högre kvalitet från Venezuela, Kubas största leverantör av bränsle, minskat med 50 procent de senaste åren. Analytiker säger att Venezuela själv har allvarliga problem, och får det allt svårare att subventionera sin socialistiska allierade.

    Bristen på bränsle är bara en av de utmaningar som kubanerna möter. Enligt den spanska tidningen El País ligger en vanlig månadslön på 1 500–2 000 kronor; en liter matolja kostar 300 kronor.

     

     

    Fler notiser