Enorm snussmuggling i Haparanda slutar med ett års fängelse och utvisning ur Sverige – hade över 800 000 kronor på sig

    2 maj 2023, kl 16.02

    När Finland väntas införa ett förbud mot att importera snus för eget bruk blir smugglingen från Sverige allt mer lukrativ. Haparanda är sedan tidigare en populär transportväg för snussmuggling, och i dag kom domen mot den man i 45-årsåldern som åtalats för grov smuggling och grovt penningtvättsbrott.

    Brottet begicks i början av februari, meddelar SVT Nyheter. Mannen köpte snuset från sex butiker i Haparanda för 640 747 kronor, lastade den begärliga tobaksvaran på ett släp och körde in i Finland, dock utan att anmäla varorna till tullbehandling. Han greps på vägen tillbaka till Haparanda, med tomt släp, och hade då 815 000 kronor i kontanter med sig.

    Tingsrätten gick på åklagarens linje, och dömde i dag mannen för grov smuggling och grov penningtvättsbrott: ett års fängelse och utvisning ur Sverige. I åklagarens bevisning fanns bland annat bilder på kvitton, inspelat material från övervakningskameror och meddelanden på WhatsApp.

    Ett annat uppmärksammat fall var när tre personer smugglade över 1 500 kg snus från Sverige till Finland, 2019–2020, enligt Svenska Yle. De använde både bil, snöskoter och motorbåt för att kunna föra in snuset i Finland.

     

     

    Fler notiser