Nej, 550 barn får räcka, säger nederländsk domstol till flitig spermiedonator – fler barn = böter på en miljon kronor

    1 maj 2023, kl 13.28

    Enligt domstolen hade den nederländske mannen Jonathan, 41 år, hjälpt till att producera mellan 550 och 600 barn sedan han började donera spermier 2007. Han ställdes inför domstol av en stiftelse som skyddar donatorbarns rättigheter, och av mamman till ett av barnen som Jonathan påstås vara far till.

    ”Poängen är att detta släktskapsnätverk med hundratals halvbröder och halvsystrar är alldeles för stort”, sa en talesman för domstolen, Gert-Mark Smelt, som BBC News uppmärksammade. Över 100 av de barn som mannen fick till föddes på nederländska kliniker, men han donerade också till en dansk klinik som skickade hans sperma till mottagningar i andra länder.

    Domstolen ”förbjuder den tilltalade att donera sin sperma till nya blivande föräldrar efter att denna dom har meddelats.” Mannen får inte heller kontakta några blivande föräldrar, annonsera sina tjänster till blivande föräldrar eller gå med i någon organisation som etablerar kontakt mellan blivande föräldrar.

    Nederländska riktlinjer säger att en donator inte får ha fler än 25 barn i tolv familjer. Blir det ändå fler donatorbarn för Jonathan väntar böter på en miljon kronor.

     

     

    Fler notiser