Kines vinner schack-VM för första gången i mästerskapets historia, efter årtionden av Indiens och Norges tunga dominans

    1 maj 2023, kl 13.15

    I lördags sällade sig kinesen Ding Liren till schackjättar som Viswanathan Anand och Magnus Carlsen, när han slog Rysslands Jan Nepomnjasjtjij. Ding tog därmed över världsmästartiteln från Magnus Carlsen, som avböjde att tävla.

    Det tog sju timmar innan Ding och motståndaren, den ryske Jan Nepomnjasjtjij, nått fram till 7–7; världsmästartiteln skulle avgöras i ett tiebreak i snabbschack, skriver DN. Efter tre remier blev det till slut Ding som sensationellt gick segrande ur striden. Nepomnjasjtjij har därmed förlorat matchen om världsmästartiteln två gånger i följd, sedan han förlorade mot Carlsen 2021.

    Det tog hela tio år innan schackvärlden fick en ny mästare. Carlsen, som vunnit alla VM sedan 2013, valde att inte delta i årets mästerskap. Han har tidigare sagt att han inte längre känner sig motiverad att delta i så omfattande spel. Istället är det turneringar som gäller, och Carlsen är fortsatt världsetta.

    ”Jag känner att det här var matchen som speglar den djupaste delen av min själ”, sa Ding på presskonferensen efteråt, enligt Chess.com. Han tillägnade segern åt sina vänner, mamma och farfar. Han gläds säkert också åt prissumman på nästan tolv miljoner kronor.

     

     

    Fler notiser