Framtung sjöjungfru upprör invånarna i en italiensk fiskeby – även om statyn inte avtäckts offentligt så pågår debatten

    1 maj 2023, kl 14.53

    En konsthögskola i den italienska kuststaden Monopoli fick i uppdrag att skapa en staty av en sjöjungfru, som en ”hyllning till kvinnor”. Till skillnad från den nätta sjöjungfrun i Köpenhamn, för att inte tala om Disney-versionen, har Monopolis kvinnliga naturväsen något andra proportioner.

    ”Det ser ut som en sjöjungfru med två silikonbröst, och framför allt ett enormt arsle som aldrig tidigare setts på en sjöjungfru”, kommenterade en person på den italienska tidningen Monopoli Times Facebook-sida. En annan twittrade ”Det måste vara statyn av en Federico Fellini-karaktär”.

    Invånarna i Monopoli jämför stussen med den som Kim Kardashian för närvarande är utrustad med, och underdelen liknas vid en torsk.

    Rektorn för konsthögskolan, Adolfo Marciano, sa till den italienska tv-kanalen TeleBari att statyns generösa proportioner är en hyllning till den stora majoriteten av kvinnor som är kurviga. ”Nog med förebilderna för den perfekta kvinnan.”

    Men statyn, som ännu inte officiellt har avtäckts, är där för att stanna. Kommunförvaltningen godkände skissen förra året, och så får det bli. Förhoppningen är nu att sjöjungfrun ska locka inte bara fler sjömän till staden, men även andra utomsocknes.

     

     

    Fler notiser