Bygger eldkastare av sprayburk och tändare – efter en TikTok-utmaning får amerikansk 16-åring 80-procentiga brännskador

    1 maj 2023, kl 11.52

    Förra söndagen ville 16-årige Mason Dark och hans vänner i North Carolina testa en TikTok-utmaning där man använder burkar med sprayfärg för att skapa miniatyreldkastare. Men elden tog fart, och sprayburken exploderade. Tonåringen filmades när han drog av sig den brinnande tröjan, och hoppade ner i en flod i närheten för att lindra smärtan.

    Tröjan fastnade, och han kom upp med tredje gradens brännskador på nästan 80 procent av kroppen, och Mason löper hög risk för infektion från flodvattnet. ”Han gick inte att känna igen”, säger hans mor Holli Dark, till tv-kanalen WRAL.

    Gymnasieeleven vårdas nu nedsövd på ett brännskadecentrum, och är inlindad som en mumie på grund av sina svåra brännskador. I onsdags gjordes den första hudtransplantationen, och han får stanna på sjukhuset minst sex månader till. Masons mormor har startat en GoFundMe-sida för att familjen ska kunna betala bland annat sjukhusräkningarna; hittills har 180 000 kronor samlats in. Målet är en kvarts miljon.

    Bland tidigare farliga utmaningar på TikTok kan nämnas att äta snacks gjorda av flytande kväve, skjuta fryst gelégodis mot andra, gnugga mentolbalsam på ögonlocken när man ska sova och springa igenom staket.

     

     

    Fler notiser