Singapore avrättar man som förmedlar köp av ett kilo cannabis – talesperson i FN säger att dödsstraffet inte avskräcker

    29 april 2023, kl 15.13

    Tangaraju Suppiah, Singapore, dömdes till döden 2018 när han förmedlade köp av ett kilo cannabis, och hängdes i onsdags, rapporterar BBC News. Även om han inte ertappades med cannabisen kunde kopplingen till hans telefonnummer bevisa att han samordnade leveransen.

    Enligt Singapores lagar kan handel med mer än 500 gram cannabis leda till dödsstraff. Landets myndigheter säger att det finns en avskräckande effekt, med hänvisning till studier som visar att brottslingar oftast hanterar mindre mängder än vad som kan resultera i dödsstraff. Under 2022 avrättades elva personer för narkotikabrott.

    Vid ett FN-möte om mänskliga rättigheter på tisdagen uppmanade talespersonen Ravina Shamdasani Singapores regering att anta ett ”formellt moratorium” för avrättningar för narkotikarelaterade brott. Hon tillade att allt fler bevis visar att dödsstraffet är ineffektivt som ett avskräckande medel.

    Kritiker säger också att de knarkbrottslingar som grips av polisen främst är personer långt ner i hierarkin, och att regeringen gör för litet för att hantera organiserade syndikat.

    Grannlandet Malaysia har upphört med dödsstraff för allvarliga brott, och i Thailand har cannabis i huvudsak legaliserats.

     

     

    Fler notiser