Yuan tar över US-dollarn som den mest använda valutan för kinesiska gränsöverskridande transaktioner

  27 april 2023, kl 12.52

  Yuanen har för första gången gått om US-dollarn som den mest använda valutan för kinesiska gränsöverskridande transaktioner. Uppgifter från Kinas statliga myndighet för valutahandel visar att yuanens användning vid gränsöverskridande betalningar och mottagningar ökade till 48,4 % i slutet av mars, medan dollarns andel sjönk till 46,7 %. År 2010 var yuanens andel nästan 0 % medan dollarns andel var 83 %. Förändringen kommer i takt med att Kina strävar efter att stärka yuanen, även känd som renminbi, i handeln och på kapitalmarknaderna.

  Kinesiska obligationer har upplevt större inflöden den senaste tiden, tillsammans med ökade utflöden till aktier i Hongkong. Det ökade beroendet av yuanen kommer att minska eventuella risker för valutaobalanser, vilket har fått Kinas statsråd att uppmuntra till en utökad användning av renminbi för gränsöverskridande transaktioner. Dollarn är dock fortfarande dominerande utanför Kina, med yuanens andel av de globala valutatransaktionerna för handelsfinansiering på endast 4,5 % i mars jämfört med 83,7 % för dollarn.

   

   

   

  Fler notiser