Kina utökar de redan omfattande möjligheterna att arrestera utlänningar för spionage – ökad risk för utländska företag

    27 april 2023, kl 13.20

    Under onsdagen antogs drastiskt utvidgade lagar som rör spionage i Kina, meddelar The Guardian. Juridiska experter varnar för att ändringarna kan öka risken för utländska individer och organisationer som verkar i landet. Myndigheternas befogenheter för husrannsakan och beslag är nu större, och de kan enklare utfärda in- och utreseförbud för enskilda personer.

    ”De förväntade ändringarna av spionlagen ökar den redan hisnande bredden av bestämmelserna”, sa Jerome Cohen, expert på lagarna i Kina, vid New York University, kort innan ändringarna formellt antogs.

    Mycket av oron handlar om en ny bestämmelse som utökar lagens räckvidd bortom den illegala hanteringen av ”statshemligheter”, för att täcka alla ”dokument, data, material eller föremål relaterade till nationell säkerhet”.

    Enligt den japanska tidningen Asahi Shimbun är personer från Japan och andra länder som arbetar i Kina ”förståeligt nog rädda” för att de kan arresteras för handlingar de inte visste var olagliga. ”De japanska företagens huvudkontor kommer definitivt att överväga riskerna med att verka i Kina.” Tidningen säger också att uppskattningsvis 17 japaner hålls fängslade i Kina sedan 2014, för brott mot spionlagen.

     

     

    Fler notiser