Fem grips när polis slår till mot japanska yakuza-gäng som kompletterar droghandel med att tjuvfiska sjögurka

    27 april 2023, kl 08.38

    2018 skärpte Japan lagarna om tjuvjakt och handel med illegalt fångade sjögurkor, med straff på upp till tre års fängelse eller som mest böter på två miljoner kronor. Men de hårdare straffen tycks inte avskräcka vissa fiskare, eller yakuza-gäng vars traditionella inkomstkällor från droger, hasardspel och prostitution börjar sina.

    I ett uppmärksammat tillslag använde de fem som greps av polisen dykutrustning för att ta upp 624 kg sjögurkor, i ett område där ett lokalt fiskekooperativ har fiskerättigheterna, enligt den japanska dagstidningen Mainichi Shimbun. 2021 låg grossistpriset för sjögurkor i Japan på 200 kronor kilot, jämfört med 44 kronor kilot för 20 år sedan.

    Samtidigt minskar de officiella fångsterna i Japan, från 10 300 ton 2006 till 6 100 ton 2020. Japans fiskeribyrå tillskriver minskningen den våldsamma tjuvjakten som brottssyndikaten ägnar sig åt. Enligt SoraNews24 använder yakuza-gängen små, snabba båtar för att hinna undan kustbevakningen för vidare transport med lastbilar.

    I Japan äts sjögurkor som ett inlagt tillbehör, men med stigande levnadsstandard på Kinas fastland ökar efterfrågan starkt bland kineserna. Där används sjögurkorna mest i traditionella mediciner.

     

     

    Fler notiser