”Vänligen ta av er kläderna” – besökare på franskt konstmuseum tar av sig nakna för att komma in, får drink + pratstund

    26 april 2023, kl 16.20

    Evenemanget på macLYON, museet för samtida konst i Lyon, fokuserar på kroppens närvaro av verken i konstsamlingen. Nakna besökare får njuta av den 90 minuter långa sessionen nu på torsdag, följt av en drink och en pratstund om upplevelsen.

    Syftet är att fjärma sig från föreställningen om 1600-talets franske filosof René Descartes tes ”Jag tänker, alltså finns jag.” Istället ska evenemanget föra fram att vi är framför allt våra kroppar, och att det inte finns någon ”ren” tanke fristående från en organism som uppfattar och upplever.

    ”Vår idé är att ifrågasätta frågan om kroppen i ett givet utrymme, för att se hur kroppar interagerar med andra kroppar”, sa Frédéric Martin, talesman för macLYON, till The Times. ”Det är intressant att uppleva en utställning helt naken. Det gör att vi fokuserar på vår uppfattning om oss själva, i en social kontext.”

    Martin sa vidare att till exempel naturister håller sig utom synhåll för att inte orsaka panik i det timida samhället. ”Men nu kommer vi ut bakom våra skyddsvärn för att säga att naturismens filosofi fungerar väldigt bra.”

    Det är ännu oklart hur eventuella entusiastiska kroppsdelar ska hanteras. Bäst att ta med en hatt, ifall att.

     

     

    Fler notiser