Sverige utvisar fem ryska diplomater, två veckor efter att Norge sagt adjö till 15 personer från den ryska ambassaden

  26 april 2023, kl 08.38

  ”Deras aktiviteter på vårt territorium har varit oförenligt med deras status som diplomater”, säger utrikesminister Tobias Billström i en intervju med SVT Nyheter. ”Sverige har i dag kallat upp Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev, och underrättat honom om att fem personer anställda vid ambassaden ombeds lämna landet.”

  Säpo har tidigare uttalat sig om att var tredje rysk diplomat egentligen arbetar åt någon av Rysslands underrättelsetjänster, och att de utgör ett hot. ”Det här är statligt anställda individer som har uppdragen att helt enkelt inhämta information, och påverka ett land i den riktning man vill”, sa Daniel Stenling, chef för Säpos kontraspionage, i en intervju i tv-serien Skuggkriget.

  SVT har de senaste veckorna gjort en rad avslöjanden om rysk underrättelseverksamhet i Sverige och Norden, bland annat om misstänkta ryska spionfartyg i svenska vatten. Senast Sverige utvisade misstänkta ryska underrättelseofficerare var i april 2022, då tre diplomater utvisades. Detta skedde i samband med att flera andra europeiska länder utvisade ryska diplomater som en reaktion på kriget i Ukraina.

  För två veckor sedan meddelade Norge att man utvisar 15 ryska diplomater.

   

   

  Fler notiser