Kina vill bli den första nationen med att bygga en bas på månen, senast 2030 – upp till fyra år innan NASA gör samma sak

    26 april 2023, kl 08.37

    Peking vill inte bara ha taikonauter på månen inom de närmaste sju åren, de vill också hinna bygga en månbas innan USA sätter spaden i måndammet, meddelar Mail Online. Wu Weiren, den fysiker som leder Kinas satsning på månen, berättade för statliga medier att Peking vill att det sker snart. ”Senast 2030 kommer det kinesiska folkets fotspår att finnas på månen. Det är ingen tvekan om det.”

    Weirens uttalande kommer två år efter att Kina tillkännagav planer på att upprätta en gemensam månbas med Ryssland till 2035. Det senaste tillkännagivandet kan tyda på att de två länderna skyndar på processen i ett försök att hinna före en USA-ledd grupp med rymdorganisationerna i Kanada, Europa och Japan.

    NASA har sagt sig ha förhoppningar om en permanent månbas i slutet av detta decennium, men läckta dokument antyder att de siktar på en byggstart 2034.

    Kina var för övrigt först med att 2019 landa på månens baksida, och rymdsonden förde med sig sten, grus och damm tillbaka till jorden. Nu vill de gräva efter vatten på månens sydpol. Ryssland har å sin sida förlorat sitt monopol på att ta astronauter till den internationella rymdstationen, efter Elon Musks SpaceX-projekt.

     

     

    Fler notiser