Forsmark 1 och 2 ligger nere, stopp i tunnelbanetrafiken i Stockholm, ingen sändning i SVT1; störning i Svenska kraftnät

  26 april 2023, kl 10.23

  I morse slog ett strömavbrott i Stockholm ut trafikljus, tunnelbanetrafiken och SVT1:s morgonsändning, rapporterar SVT Nyheter. Kärnkraftsreaktorerna Forsmark 1 och 2 stoppades. ”Eftersom vi förlorade elinmatningen kan vi inte driva reaktorerna och producera el”, säger Josef Nylén, presschef på Forsmark.

  Tunnelbanan, spårvagnar, bussar och pendeltågen i Stockholm har omfattande förseningar och inställda avgångar. ”Någonstans 6.40 fick vi information om att Svenska kraftnät hade haft problem med matningen till Stockholms innerstad”, säger Helene Jakobsson, presstalesperson SL.

  Även P4 Stockholm fick problem, eftersom de inte kom åt sin musikbank, enligt kanalen. Morgonpasset i P3 hade också tekniska problem under morgonen, meddelar Aftonbladet. Periodvis var det helt tyst i radion, samtidigt som SVT-chefen Jan Helin var på besök i studion.

  ”Vi har konstaterat vad som hänt, och håller på att se över vad som orsakat strömavbrottet”, säger Joel Nylin, presskommunikatör på Svenska kraftnät, till SVT Nyheter. Svenska kraftnät förvaltar stamnäten för elkraft och är systemansvarig myndighet för elförsörjningen i Sverige. Dessutom är Svenska kraftnät Sveriges elberedskapsmyndighet.

   

   

  Fler notiser