Den finska energijätten Fortums tillgångar i Ryssland står nu under Putins kontroll, liksom tyska energiföretaget Uniper

    26 april 2023, kl 12.22

    I går undertecknade Rysslands president Vladimir Putin ett dekret enligt vilket man tillfälligt kan ta över utländska företags tillgångar i Ryssland, meddelar Helsingin Sanomat. Ryssland har nu tagit kontroll över aktierna och tillgångarna i finska Fortums och tyska Unipers bolag i landet. De måste ”reagera på att USA och andra länder agerar fientligt och i strid med internationell lag.”

    De båda företagens tillgångar har överförts till Rosimushchestvo, underavdelningen till det ministerium som ansvarar för ryska statliga tillgångar. Rosimushchestvo betonar i ett pressmeddelande att övertagandet inte rör ägarförhållanden, och är en tillfällig åtgärd.

    Mihail Deljagin, vice ordförande i den ryska statsdumans ansvariga kommitté för ekonomisk politik, sa till nyhetsbyrån Tass att ”i vissa västländer” har bestämmelser länge skapats för att konfiskera ryska företags tillgångar. ”Presidentens dekret är ett passande svar på det aggressiva agerandet från regeringarna i dessa fientliga länder.”

    I måndags sa Andrei Kostin, vd för VTB Bank, en av Rysslands största banker, att landet borde ta över de lokala tillgångarna i utländska företag. Han nämnde Fortum som ett exempel.

     

     

    Fler notiser