De stenas och eldas upp levande under brinnande bildäck – lynchmobb dödar ett dussin beväpnande gängmedlemmar i Haiti

    25 april 2023, kl 14.34

    Den senaste attacken i Haitis största kåkstad Cité Soleil, Port-au-Prince, började när gängmedlemmar trängde in i flera bostadsområden i måndags, plundrade hem och attackerade invånare. ”Det var ljudet av projektiler som väckte oss i morse. Klockan var 03.00, gängen invaderade oss. Det var skott, skott”, sa en invånare till AFP.

    ”Om gängen invaderar oss, så försvarar vi oss. Vi har egna vapen, vi har machetes, vi kommer att ta deras vapen, vi kommer inte att fly”, sa en granne till AFP.

    Innan polisen hann gripa gängmedlemmarna tog lynchmobben över. De misshandlade plundrarna svårt, tvingade alla tolv att ligga på gatan och täcktes med bildäck. Mobben hällde bensin på däcken, och tände på. Hundratals åskådare strömmade till platsen för att se den mardrömslika attacken.

    Haitis säkerhetssituation har försämrats sedan mordet på president Jovenel Moïse 2021; 200 kriminella grupper kontrollerar 80 procent av Port-au-Princes. ”Med det höga antalet dödsfall och ökande områden under kontroll av väpnade gäng har osäkerheten i huvudstaden nått nivåer som är jämförbara med länder i väpnad konflikt”, säger FN i en rapport. Det finns bland annat prickskyttar på taken som skjuter mot gängmedlemmar.

     

     

    Fler notiser