Dricka tre liter öl under arbetsdagen? Nej, säger arbetsgivaren som sparkar en anställd. Helt okej, säger spansk domstol

  24 april 2023, kl 10.02

  Den varma sommaren 2021 började ett spanskt elinstallationsföretag intressera sig för en av elektrikerna som arbetat för företaget i 27 år. De hyrde en privatdetektiv som följde mannen och hans företagsbil under några dagar i juli, meddelar The Guardian. Den anställde sågs släcka törsten ordentligt.

  En morgon började mannen och en av hans kollegor med en drink på en bar. Vid lunchtid köpte de litet mat, fyra burköl och en enliters flasköl. Senare samma eftermiddag sågs mannen dricka ytterligare en burköl, och innan han lämnade tillbaka företagsbilen slank det ner ytterligare en öl.

  Två veckor senare sågs han och två kollegor dricka totalt sju liter öl från morgonen till slutet av lunchrasten. Efter lunch blev det tre burköl innan en vända till kontoret. Någon dag senare drack han en flasköl före lunch, innan det blev tre glas rött vin till maten och en stadig grappa.

  Elektrikern fick sparken för ”upprepad och överdriven alkoholkonsumtion under arbetsdagen.” En domstol sa dock att det inte fanns några bevis för att mannen var berusad, och att ”klimatförhållandena och de geografiska vanorna bör beaktas.” Elektrikern ska nu få tillbaka jobbet, eller en halv miljon kronor i skadestånd.

   

   

  Fler notiser