Biblioteken i Södertälje tar bort avgifter för att främja integration och tillgång till böcker

    24 april 2023, kl 11.07

    Från och med den 1 mars 2023 kommer biblioteken i Södertälje att göra det ännu billigare att låna böcker genom att ta bort reservations- och förseningsavgifter. Målet är att göra biblioteken mer inkluderande och uppmuntra fler människor att använda deras tjänster. Förseningsavgifter för biblioteksböcker sägs ha avskräckt vissa människor från att skaffa bibliotekskort, särskilt de med begränsade ekonomiska resurser.

    Under Covid-19-pandemin ökade inte antalet försenade böcker trots att förseningsavgifterna tillfälligt togs bort. Erfarenheter från andra bibliotek som har tagit bort många avgifter visar att kostnaden för att hantera avgifterna är större än de belopp som samlas in.

    De som förlorar eller skadar en bok eller annan media kommer fortfarande att vara ersättningsskyldiga, med det befintliga undantaget för barn som lånar barnmedia.

    New York som år 2019 totalt hade tre miljoner dollar i förseningsavgifter hade i mars 2022 återfått cirka 88 000 försenade böcker och andra lånade medier sedan man slutat ta ut förseningsavgifter i oktober 2021.

     

     

    Fler notiser