Beväpnad svensk militär evakuerar svenskar utsända av Sida, Migrationsverket och UD från Sudan – är nära inbördeskrig

    24 april 2023, kl 09.50

    De av myndigheterna utsända svenskarna har, tillsammans med sina familjer samt ett antal medföljande svenskar, under morgontimmarna lämnat landet. ”Är väldigt glad över att svensk ambassadpersonal har evakuerats från Sudan. Situationen i Khartoum har varit fruktansvärd den senaste veckan. Heroiska insatser av alla som gjorde evakueringen möjlig”, twittrade statsminister Ulf Kristersson.

    Tidigt i morse landade svenskarna på Djiboutis flygplats. Evakueringen ”genomfördes under mycket svåra förhållanden och under stor tidspress”, skriver UD i ett pressmeddelande.

    Svensk militär personal och svenska flygplan ingår i insatsen. ”Det finns stor erfarenhet inom Försvarsmakten för att kunna genomföra det här”, säger den tidigare stridspiloten Robert Karjel till SVT Nyheter. ”Det är någonting rent historiskt som sker. Man har rätt att göra gisslanfritagningar och undsättningsoperationer – att på alla sätt få ut det hundratalet svenskar som finns inne i Sudan.”

    Det var under söndagen som riksdagen blixtinkallades för att godkänna förslaget att skicka en väpnad svensk styrka till landet för att bistå i evakueringen, skriver Expressen.

     

     

    Fler notiser