1942 sänks ett japanskt skepp med över 1 000 allierade krigsfångar ombord utanför Filippinernas kust – nu hittas det

    24 april 2023, kl 10.51

    Det japanska last- och passagerarfartyget SS Montevideo Maru lämnade den 22 juni 1942 hamnen i Papua Nya Guinea, som strax innan ockuperats av Japan, tidigare under australiensisk kontroll. Ombord fanns över 1 000 krigsfångar från 14 länder, främst från det allierade Australien.

    Fartygsbefälet meddelade inte att de hade krigsfångar ombord, och en dryg vecka senare torpederar en amerikansk ubåt skeppet – på mindre än tio minuter sjunker det till botten. 17 personer ur den japanska besättningen lyckades överleva, och tog sig i land. 1 080 andra ombord följde med fartyget i djupet.

    Vraket lokaliserades nyligen med hjälp av en självstyrande miniubåt med ett inbyggt ekolod, på ett djup av över 4 000 meter, djupare än Titanics gravplats.

    ”Det extraordinära hårda arbetet bakom denna upptäckt är bevis för den bestående sanningen i Australiens högtidliga nationella löfte, att alltid minnas och hedra alla som tjänat vårt land”, sa premiärminister Anthony Albanese i ett uttalande som NPR uppmärksammade. Inga föremål eller kvarlevor kommer att tas upp till ytan, av respekt för familjerna till de som dog.

     

     

    Fler notiser