Tyskland inrättar kommission för att granska attacken under de olympiska spelen i München 1972 och dess efterdyningar

    23 april 2023, kl 12.56

    Den tyska regeringen har inrättat en internationell expertkommission för att granska händelserna kring attacken mot de olympiska spelen i München 1972. Panelen var en del av en överenskommelse som nåddes förra året med släktingar till de 11 israeliska lagmedlemmar som dödades av palestinska terrorister. Inrikesministeriet utsåg en panel bestående av åtta historiker, varav de flesta är baserade i Israel eller Tyskland. Kommissionen kommer att undersöka perioden före och efter attacken samt behandlingen av familjemedlemmarna efter attacken.

    I september under minnesceremoni bad Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier om ursäkt för flera misslyckanden av hans land före, under och efter attacken. En överenskommelse några dagar tidigare om att de anhöriga skulle få sammanlagt 28 miljoner euro i kompensation avvärjde en hotande bojkott av evenemanget. Tyskland gick också med på att erkänna myndigheternas misslyckanden vid den tidpunkten och att inrätta en granskning av historiker.

    Ankie Spitzer, änka till fäktningstränaren Andre Spitzer, sade i ett uttalande att offrens familjer är nöjda med beslutet att öppna arkiven och inrätta en kommission.

     

     

    Fler notiser