FN har omplacerat över 30 000 afghaner till Kanada – regeringen utlovar minst 10 000 till

  22 april 2023, kl 13.27

  Den 12 april anlände ytterligare ett chartrat flygplan med afghanska migranter till Toronto och över 30 000 har nu omplacerats till landet av FN:s migrationsorgan IOM. IOM har sedan augusti 2021 haft ett nära samarbete med Justin Trudeaus regering med att flyga in afghaner i landet och ge dem permanent uppehållstillstånd.

  Kanadas invandringsminister Sean Fraser kallar de 30 000 afghaner som tagits emot för en “milstolpe” och “ett bevis på våra partners engagemang”. Han säger vidare att han har träffat afghaner som har fått chansen att “bygga upp nya liv i Kanada” och att detta gör honom mer beslutsam än någonsin att “hjälpa så många utsatta afghaner som möjligt” och att IOM spelar en “avgörande roll” när det gäller att hjälpa afghaner att ta sig till Kanada. Detta innebär bland annat att samordna flygningar, hjälpa till med ansökningsprocesser och tillhandahålla hälsobedömningar.

  Landets vänsterliberala regering har lovat att ta emot minst 10 000 fler afghaner.

   

   

  Fler notiser